Viena – partea 2: Klosterneuburg

28 March, 2007 3:50 pm

OK, deci nici azi nu ajungem cu pozele in Viena propriu-zis 🙂 Klosterneuburg e un fel de Otopeni, un orasel situat imediat la iesirea din Viena, de-a lungul Dunarii, in nord-vest. Orasel in care am stat eu la hotel, in care am fost la scolarizare, si in care mi-am petrecut prima seara.

Leopoldi Brunnl

Orasel foarte simpatic de altfel – except poate faptul ca la ora 18, cand ieseam eu de la lucru (motiv pentru care, vom vedea, majoritatea pozelor sunt facute noaptea), era pustiu pe strazi. Pustiu in sensul ca nu era NIMENI. Am umblat vreo 7km in prima seara, prin centrul orasului, si am intalnit vreo 3 oameni. In poza de mai sus e o banala fantana de pe marginea strazii. Facuta in 1783. Ce-i drept, a fost renovata 🙂 in 1933…

Vazusem pe google earth ca e o manastire frumoasa in Klosterneuburg (cum ii zice si numele), si m-am indreptat incolo (se vedeau niste turnuri de la distanta… dupa cat de mari pareau, as fi zis ca sunt cativa metri de mers… au fost vreo 3km). Mai intai am vazut fata manastirii (sau spatele?), rotunda, luminata, foarte frumoasa, in varful unui deal pe care erau plantati portocali si vita de vie).

Stift Klosterneuburg

Intrarea mare in manastire are o cupola foarte frumoasa, plina de tot felul de detalii

cupola Stift

Cum n-am fost in stare sa gasesc drumul spre intrare (Klosterneuburg e un fel de Sinaia, cu stradute drepte, intortocheate, plate, in panta, in rampa, dealuri, paduri, rauri, de nu mai intelegi nimic), am ajuns la intrarea din spate a manastirii. Accesul se face pe niste scari care trec printr-un fel de coridor de piatra (cam cum se ajunge la Balcic de la castel in gradina), iar imediat cum ai urcat scarile te trezesti cu asta in fata:

Stift Klosterneuburg
(warning: poza de rezolutie mare)

A fost un moment cu totul si cu totul special – nu era nimeni in jur sau in apropiere si m-am trezit in fata monstrului asta de catedrala, am ramas cu gura deschisa (la propriu) si au inceput sa-mi tremure picioarele. Dupa ce am inchis gura, mi-am indreptat capul inapoi in plan orizontal si am cautat un reper ca sa fac o poza in care sa se vada cat de inalte sunt turnurile.

inaltime

Well, in coltul din stanga-jos am incercuit ceea ce sunt 2 afise cu picioruse, cum isi mai scot si pe la noi pe strada magazinele sau restaurantele. Cam de 1m-1m25 inaltime, as estima.

In rest, mai era o fantana simpatica, in mijlocul careia era o replica in miniatura a unuia dintre turnuri. Monument dedicat celor doua razboaie mondiale.

fantana

Mai multe despre manastire aici. Am ajuns intr-un final obosit rupt acasa, multumit insa ca n-am pierdut degeaba prima seara, chiar daca ajunsesem la o ora la care ma asteptam sa gasesc totul inchis. In episodul urmator, primele poze din Viena per se 😉

No Responses to “Viena – partea 2: Klosterneuburg”

Care to comment?

z